black hat seo

Τι είναι το Black Hat SEO ;

Το Black Hat SEO με τις πρακτικές του ουσιαστικά εκμεταλλεύεται προσωρινές αδυναμίες του αλγόριθμου δίνοντας – έστω και προσωρινά – πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δεν ακολουθεί όσα γνωρίζουμε για το SEO (Search Engine Optimization) και την ορθή εφαρμογή του, δηλαδή να ακολουθούμε  κάποιους κανόνες , να είμαστε σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι που καθορίζεται από τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί μια μηχανή αναζήτησης.

Πρακτικές του Black Hat SEO

Μια από τις πιο συνήθεις και διαδεδομένες πρακτικές του Black Hat SEO είναι τα «Spam Comments» ή «Ανεπιθύμητα σχόλια» αν προτιμάτε.Αν διαχειρίζεστε ήδη κάποιο site , είναι πιθανό να έχετε έρθει σε επαφή με άσχετα σχόλια όπως της  εικόνας στα δεξιά σας.

Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη πρακτική η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.Χρησιμοποιούνται ειδικά προγράμματα τα οποία παραμετροποιούνται ανάλογα  προκειμένου να ψάχνουν για site, forum, blog κλπ,  να δημιουργούν αυτόματα λογαριασμό σε αυτά και εν συνεχεία να ποστάρουν προκατασκευασμένα κείμενα και συνδέσμους.

Με αυτόν τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος εκμεταλλεύεται μια πολύ βασική προϋπόθεση για τις μηχανές αναζήτησης η οποία ονομάζεται backlinks.

Spam Comments

Τι είναι τα  backlinks και γιατί είναι τόσο σημαντικά;

Backlink ονομάζουμε τον σύνδεσμο (link)  που υπάρχει σε μια σελίδα και οδηγεί σε μια άλλη σελίδα εκτός του site. Για παράδειγμα :

εδώ θα βρείτε την καλύτερη μηχανή αναζήτησης.

Μόλις δημιουργήσαμε  ένα backlink για την Google, σε αυτή τη σελίδα.Στον πραγματικό κόσμο , αυτό συμβαίνει συχνά, οι άνθρωποι γράφουν άρθρα ή κάνουν σχόλια και αναφέρουν, προτείνουν σε άλλους μέσα από backlinks που δημιουργούν – χωρίς όμως να είναι επιτηδευμένα -.

Μια μηχανή αναζήτησης που θα διαβάσει μέσω του αλγορίθμου της ότι μια σελίδα ή ένα domain  αναφέρεται , συζητιέται, προτείνεται , σε πολλές άλλες σελίδες, παίρνει σαν μήνυμα το ότι κάτι καλό – σημαντικό συμβαίνει σε αυτό το domain ή τη σελίδα.Είναι ένα  εξαιρετικά δυνατό σήμα για την αξιολόγηση μιας σελίδας ή  ενός domain τα backlinks που έχουν δημιουργηθεί για αυτά.

Όταν λοιπόν μέτραγε η ποσότητα στα backlinks, κάποιος  επιτήδειος , μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες backlinks σε μερικές ώρες.

Δίνοντας ένα ισχυρότατο σήμα για το domain ή τη σελίδα που ήθελε να προωθήσει.  Ένα πλασματικό σήμα το οποίο όμως μέχρι πρότινος λειτουργούσε και μάλιστα πολύ καλά!Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και σήμερα κάποιοι αδαής συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή την τακτική προκειμένου να προωθήσουν τις σελίδες τους.

Κάναμε λόγο στην αρχή του άρθρου για «προσωρινές αδυναμίες του αλγόριθμου» και εδώ είναι η απάντηση στο γιατί  δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να  προσπαθήσουμε να «κοροϊδέψουμε» τον αλγόριθμο, ο αλγόριθμος δεν μένει στάσιμος , εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς όπως μπορείτε να δείτε και στο Ιστορικό ενημέρωσης αλγορίθμου Google.

Εκεί λοιπόν που μέτραγε η ποσότητα και κέρδιζε προσωρινά το Black Hat SEO  , ο αλγόριθμος εξελίχθηκε  και όχι μόνο δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα πλέον αλλά επηρεάζεται αρνητικά όπου δεν την βρίσκει ή έχει την υποψία για «Spam Comments» ή «Ανεπιθύμητων σχολίων».

Σαν την πρακτική με τα backlinks υπάρχουν αρκετές , δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε σε αυτές περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Τι συμβαίνει όταν η Google ανακαλύπτει τη χρήση πρακτικών Black Hat Seo ;

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, ο αλγόριθμος της Google συνεχώς εξελίσσεται , είπαμε δεν είναι τυχαία η νούμερο ένα μηχανή αναζήτησης, ένα από τα πρώτα και σοβαρά update που έκανε η Google ήταν τον Φεβρουάριο  2011 και  ονομάστηκε  Panda Update.

Το Panda Update είχε σαν στόχο να σταματήσει τους ιστότοπους με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο να εμφανίζονται στα κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης της Google και επέφερε πραγματικά συγκλονιστικές αλλαγές στο τοπίο των μέχρι τότε αποτελεσμάτων, σελίδες που μέχρι πρότινος – εκμεταλλευόμενες συγκεκριμένες αδυναμίες του αλγόριθμου – κυριαρχούσαν στις πρώτες θέσεις αναζητήσεων με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα , ξαφνικά χάθηκα από προσκήνιο!Google Panda UpdateΣύμφωνα με ανακοίνωση της Google, οι αλλαγές που επέφερε το Panda Update επηρέασαν το 12% των αποτελεσμάτων της στις Η.Π.Α , ορισμένες από τις pandalized σελίδες που δέχθηκαν το χτύπημα μπορείτε να τις δείτε στο www.pandalized.com

Οι επιπτώσεις της χρήσης πρακτικών  Black Hat SEO  μπορεί να είναι από τον κατακερματισμό του rank, της κατάταξης που έχει μια σελίδα για συγκεκριμένες λέξεις – φράσεις κλειδιά, μέχρι και η μόνιμος αποκλεισμός του site / domain από το τις σελίδες αποτελεσμάτων της Google,