Search Engine Optimization Τι είναι το SEO

Η λέξη  SEO είναι το ακρωνύμιο  της φράσης   Search Engine Optimization την οποία  για συντομία ονομάζουμε SEO και περιγράφει τις διαδικασίες Βελτιστοποίησης που πραγματοποιούμε στις σελίδες ενός site προκειμένου να είναι φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης.

Για να γίνει πιο κατανοητό θα πρέπει να αναφερθούμε στον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης (για περισσότερες πληροφορίες θα ήταν χρήσιμο να διαβάζατε και το άρθρο μας σχετικά με την ιστορία των μηχανών αναζήτησης )  ιδιαίτερα η Google την οποία χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 76%  των χρηστών υπολογιστών και το 86% των χρηστών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν την Google σαν μηχανή αναζήτησης.

Η Google αναλύει τις σελίδες ενός  site  με ειδικά bot που τις επισκέπτονται, συγκεντρώνουν στοιχεία για τις σελίδες αυτές, τα οποία τα επεξεργάζεται ένας αλγόριθμος και στη συνέχεια η κάθε σελίδα του site  κατηγοριοποιείται και τέλος  ταξινομείται βάσει εκατοντάδων παραγόντων – κριτηρίων που θέτει ως απαραίτητες προϋποθέσεις η Google για αυτή τη διαδικασία.

Όσο περισσότερα από αυτά τα κριτήρια – παράγοντες πληρούνται από  μια ιστοσελίδα, τόσο υψηλότερη θα είναι η κατάταξή της στα αποτελέσματα που θα εμφανίσει η Google σε μια αναζήτηση.

τι ειναι το seo

 

Αντικειμενικός σκοπός μιας μηχανής αναζήτησης και ιδιαίτερα της Google, είναι να παράσχει στον χρήστη της το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αναζήτηση που κάνει.

Η Google αγαπά ιστοσελίδες χωρίς τεχνικά προβλήματα, με ποιοτικό περιεχόμενο που κάνουν την εμπειρία του επισκέπτη ευχάριστη.

Με το Search Engine Optimization επιτυγχάνουμε αυτό ακριβώς, βοηθάμε την μηχανή αναζήτησης η οποία με τη σειρά της μας το ανταποδίδει στέλνοντάς μας επισκέπτες και κατά συνέπεια τους νέους υποψήφιους  πελάτες.

το 93% της παγκόσμιας «κίνησης – traffic» προέρχεται από μηχανές αναζήτησης.

Είδη του SEO

To Search Engine Optimization χωρίζεται σε 3 βασικά είδη.

  • Το white hat SEO

    • Είναι αυτό που θα περιγράφαμε «by the book», λειτουργούμε βάσει κανόνων και δεν παρεκκλίνουμε από αυτούς. Είναι ο πιο ασφαλής δρόμος, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, έχει όμως ένα «μειονέκτημα», θέλει το χρόνο του.
  • Το Grey Hat SEO

    • Πάλι ο γνώμονας είναι οι κανόνες που θέτει η Google, χρησιμοποιούνται όμως κάποια shortcuts, ορισμένες  τεχνικές και στρατηγικές  για επιταχύνουμε το χρόνο και να επιτύχουμε καλύτερη κατάταξη.  Εδώ όμως αρχίζει και μπαίνει το ένα ρίσκο για πεναλτυ από τη Google, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην απόφασή μας να ακολουθήσουμε μια πιο επιθετική στρατηγική.
  • Το Black Hat SEO

    • Εδώ προτεραιότητα είναι μόνο η κατάταξη με κάθε κόστος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πέναλτυ από τη Google το οποίο θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο κάποια στιγμή. Συνήθως χρησιμοποιείτε είτε από αδαείς χρήστες που εν αγνοία των επιπτώσεων προσπαθούν να κάνουν SEO μόνοι τους. Η από επιτήδειους που γνωρίζουν τις επιπτώσεις αλλά αδιαφορούν συνειδητά για αυτές.

Περισσότερα για το κάθε είδος μπορείτε να δείτε παρακάτω :

Κατηγορίες SEO

Technical SEO – Τεχνικό SEO

Το τεχνικό SEO είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα του, δηλαδή οι τεχνικές παράμετροι που επηρεάζουν την ορατότητα ενός ιστότοπου από μηχανές αναζήτησης.Ο κύριος στόχος του τεχνικού SEO είναι να διασφαλίσει ότι οι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης (bot) μπορούν να ανιχνεύσουν και να ευρετηριάσουν έναν ιστότοπο χωρίς προβλήματα.Για παράδειγμα βελτιστοποίηση του robots.txt, δημιουργία  XML Sitemap  κλπ

On-Page SEO – SEO ιστοσελίδων

Το On Page SEO έχει να κάνει με την ίδια τη σελίδα και πώς να την κάνει πιο φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης και τους χρήστες.Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι μηχανές αναζήτησης εξετάζουν έναν ιστότοπο στο σύνολό του, η κατάταξη πραγματοποιείται σε επίπεδο ιστοσελίδας.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δίνεται  προσοχή στη βελτιστοποίηση κάθε ιστοσελίδας  σε έναν  ιστότοπο.Για παράδειγμα, τίτλοι, tags, φωτογραφίες κλπ

Content SEO – SEO περιεχομένου

Το Content SEO είναι ουσιαστικά υποκατηγορία του SEO ιστοσελίδων και αφορά την ποιότητα του περιεχομένου και τον τρόπο βελτίωσης του. Η δημοσίευση εξαιρετικού περιεχομένου που οι χρήστες αγαπούν και οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να κατανοήσουν, είναι συνταγή της επιτυχίας.

Off-Page SEO – SEO εκτός των σελίδων μας

Το κομμάτι αυτό αφορά περισσότερο την προώθηση της σελίδας μας ή του brandname της επιχειρησης . Ενώ οι προηγούμενοι τύποι SEO επικεντρώνονταν περισσότερο στην υποδομή και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, το Off-Page SEO χρησιμοποιεί τεχνικές για την προώθηση του  ιστότοπου μας στο Διαδίκτυο.Για παράδειγμα δημιουργία SEO συνδέσμων (backlink)  από άλλους ιστότοπους, brand promotion, paid ads κλπ

SEO ιστοσελίδων

Local SEO – Τοπικό SEO

Ένας τύπος SEO που είναι ιδανικός για τοπικές επιχειρήσεις, όπου ο στόχος σας είναι να κάνετε τους πελάτες να επισκέπτονται το τοπικό σας κατάστημα.

Mobile SEO – SEO για κινητά

Το SEO για κινητά δεν είναι και πάλι διαφορετικό είδος από μόνο του, αλλά μια ακόμα υποκατηγορία SEO ειδικά για φορητές συσκευές, κινητά tablet κλπ.

eCommerce SEO – E-shop SEO

Η βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου (Eshop)  είναι σιγουρα πολύ πιο  περίπλοκη από την αντίστοιχη  σε ένα ιστολόγιο (Blog) ή σε μια σελίδα Εταιρικής Παρουσίαση.

Παρόλα αυτά με σωστή στρατηγική μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Υπηρεσίες SEO

Παρακολούθηση κατάταξης – Rank Tracker

Παρακολούθηση της κατάταξης που έχει ενας ιστότοπος στις μηχανές αναζήτησης που μας ενδιαφέρουν. (Google, Yahoo, Bing κλπ) για συγκεκριμένες λέξεις – φράσεις κλειδιά.Βοηθάει πολύ να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε την κατάταξη που έχει το site μας, σε συγκεκριμένες λέξεις – φράσεις κλειδιά, προκειμένου να θέτουμε τους στόχους μας και να παρακολουθούμε την πρόοδο της στρατηγικής μας.

Βρίσκοντας την δική μας κατάταξη αυτομάτως εντοπίζουμε και τον πραγματικό ανταγωνιστή μας, κάτι  που θα μας βοηθήσει στο να καταστρώσουμε τη μελλοντική στρατηγική μας.

Έρευνα για νέες λέξεις – φράσεις κλειδιά – Keyword Research

Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε  μια «must have»  υπηρεσία για την αξιολόγηση των λέξεων – φράσεων κλειδιών που χρησιμοποιούμε στις σελίδες του site μας και  την εξεύρεση νέων λέξεων – φράσεων κλειδιών με μικρό ανταγωνισμό και μεγάλο  volume (traffic – επισκεψημότητα).

Παρέχουμε όλες τις προαναφερθείσες Υπηρεσίες SEO μεμονωμένες  αλλά και σε συνδυασμούς συνδρομητικών και συνδυαστικών υπηρεσιών  SEO οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες κάθε επιχείρησης.  Μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ

To SEO (Search Engine Optimization) Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά Μαραθώνιος. Προσεκτική  παρακολούθηση , σωστή στρατηγική,  επιμονή και υπομονή θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ζητηστε προσφορα!