Τι είναι το Grey Hat SEO ;
Στην πραγματικότητα το Grey Hat SEO προέκυψε, αρχικά δεν υπήρχε σαν όρος, αρκούμασταν στο «καλό» White Hat SEO με τους κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, και το «κακό» Black Hat SEO από το οποίο πρέπει να μείνουμε μακριά για να μην έχουμε τις άσχημες επιπτώσεις με τις οποίες αργά η γρήγορα θα έρθουμε αντιμέτωποι.
Το Grey Hat SEO είναι ίσως η περισσότερο χρησιμοποιούμενη πρακτική – μέθοδος για το search engine optimization αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Για ορισμένους αποτελεί μια συνειδητή επιλογή, για άλλους πάλι μια συνθήκη στην οποία βρίσκονται χωρίς να το γνωρίζουν, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία στην οποία ανήκουν όσοι επέλεξαν να αντιγράψουν κάποιον ανταγωνιστή τους , μια πρακτική που είθισται να ακολουθείται στο SEO και είναι αποδεκτή.
Τι συμβαίνει όταν ένας άμεσος ανταγωνιστής μας έχει χρησιμοποιήσει λίγο πιο «γκρίζες» πρακτικές – στρατηγικές από εμάς και κατατάσσεται σε καλύτερες θέσεις για τις ίδιες λέξεις – φράσεις κλειδιά;
Το αγνοούμε λέγοντας ότι εμείς θα πάμε με το «γράμμα του νόμου» και ας είμαστε από «κάτω» ; Η αντιγράφουμε την στρατηγική του;
Σίγουρα είναι μια απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε κάποια στιγμή.
Grey Hat SEO vs Black Hat SEO
Μα καλά , δεν έχουμε αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε πρακτικές Black Hat SEO γιατί οι επιπτώσεις στις σελίδες μας ενδέχεται να είναι αρνητικές;
Η απάντηση είναι ναι , πρέπει να αποφεύγουμε πρακτικές Black Hat SEO γιατί – τελικά – θα είναι πιο επιβλαβείς από ότι ευεργετικές.
Το κλειδί όμως είναι στο τελικά τι μπορεί να αποδειχθεί ότι ανήκει σε Black Hat SEO πρακτική και τι όχι…
Για παράδειγμα το cloaking, με το cloaking καθορίζουμε άλλο περιεχόμενο να «διαβάζει» το bot της Google όταν θα επισκεφθεί μια σελίδα μας, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερο ranking – κατάταξη, και άλλο περιεχόμενο βλέπει στην πραγματικότητα ένας χρήστης που επισκέπτεται τη σελίδα αυτή.
Είναι μια μέθοδος ξεκάθαρα Black Hat SEO η οποία έχει σαν στόχο να «ξεγελάσει» τη μηχανή αναζήτησης
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω βίντεο :
Μια τέτοια πρακτική, είναι εύκολο να αναγνωριστεί και να χαρακτηριστεί σαν Black Hat SEO, παραβιάζει καταφανώς τα Webmaster guidelines και επιφέρει τα ανάλογα πεναλτυ από την Google.
Το να πληρώσουμε ένα ποσό σε κάποιον webmaster ιδιοκτήτη ενός site για να βάλει ένα backlink της δικής μας σελίδας γνωρίζουμε ότι και αυτό είναι μια Black Hat SEO πρακτική αλλά πόσο εύκολα μπορεί να αποδειχθεί ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες επιπτώσεις;
Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μεθόδων και των στρατηγικών του search engine optimization είναι συνήθως ευδιάκριτες, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τα όρια διευρύνονται και οι “ανοχή” των μηχανών αναζήτησης στα αυστηρά όρια που θέτουν είναι μεγαλύτερη.
Θέλει μεγάλη προσοχή αν επιλέξουμε να διευρύνουμε τα όρια του White Hat SEO με ασφάλεια, μπορούμε να επωφεληθούμε χωρίς να ρισκάρουμε ιδιαίτερα.
Αρκεί να ξέρουμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε.